Så här sorterar du dina förpackningar
Skölj ur och platta till innan du lämnar in dem
Metallförpackningar – Ja tack: Konservburkar, kaviar- och majonästuber, aluminiumformar och aluminiumfolie, metallock och kapsyler, läskburkar utan pant, värmeljushöljen.
Metallförpackningar – Nej tack: Saker av metall som inte är förpackningar, till exempel grillgaller (lämnas på återvinningscentral).
Pappersförpackningar – Ja tack: Alla förpackningar av wellpapp, kartong eller papper, mjölk-, filmjölk- och juicepaket, socker och mjölpåsar, toarullar, flingpaket, äggkartonger, bärkassar och papperspåsar, julklapps- och presentpapper.
Pappersförpackningar – Nej tack: Tidningar, kuvert (läggs i de vanliga soporna), frigolit (sorteras som plast).
Färgade glasförpackningar – Ja tack: Glasflaskor utan pant, glasburkar.
Färgade glasförpackningar – Nej tack: Dricksglas, porslin och keramik (lämnas till loppis eller återvinningscentral, väldigt små saker läggs i de vanliga soporna), glasflaskor med pant, ofärgade glasförpackningar.
Tidningspapper – Ja tack: Dagstidningar, veckotidningar och broschyrer, telefonkataloger och andra kataloger, skriv- och ritpapper.
Tidningspapper – Nej tack: Julklapps- och presentpapper (läggs bland pappersförpackningarna), papper med klister, vax eller plast (läggs i de vanliga soporna), kuvert (läggs i de vanliga soporna), pärmar, böcker och fotoalbum (lämnas till loppis eller tas till återvinningscentral), bärkassar av papper (läggs bland pappersförpackningarna).
Ofärgade glasförpackningar – Ja tack: Glasflaskor utan pant, glasburkar.
Ofärgade glasförpackningar – Nej tack: Dricksglas, porslin och keramik (lämnas till loppis eller återvinningscentral, väldigt små saker läggs i de vanliga soporna), glödlampor (lämnas som elektronikavfall på en miljöstation eller en återvinningscentral), lysrör och lågenergilampor (lämnas som farligt avfall på en miljöstation eller en återvinningscentral), glasflaskor med pant, färgade glasförpackningar.
Mjuka och hårda plastförpackningar – Ja tack: Bärkassar, plastpåsar, refillpaket, plastfolie, tuber, frigolit. Plastflaskor utan pant, plasttuber, smörbyttor och liknande, plastflaskor till schampo, ketchup, saft, dressing, tvål och liknande. Plastburkar, plastdunkar, plasthinkar (5 liter eller mindre).
Mjuka och hårda plastförpackningar – Nej tack: Stora plastförpackningar (tex hinkar större än 5 liter), saker av plast som inte är förpackningar, till exempel leksaker (lämnas till loppis eller tas till återvinningsstation, väldigt små leksaker kan slängas i de vanliga soporna), tand och diskborstar (lämna diskborsten på återvinningsstationen, tandborsten i de vanliga soporna), plastmöbler (lämnas som grovsopor på återvinningscentralen).
Plastpåsar med aluminiumskikt: Så här tar du reda på om plastpåsen med inslag av metall (som chipspåsar) ska sorteras som plast eller metall: Knyckla ihop påsen. Vecklar den ut sig, så är det mest plast (sortera som mjuk plastförpackning). Förblir påsen en boll, så är det mest metall (sortera som metallförpackning).